fredag 17 augusti 2007

Matordlistan - Béchamel

Béchamelsås, vit sås eller vit fransk sås, sås bestående av matfett, mjöl och mjölk eller buljong. Béchamelsåsen används som grund till många andra såser.
Såsen har sitt namn efter Louis de Béchameil (död 1703), hovmästare hos Ludvig XIV av Frankrike. Huruvida denne själv komponerat såsen eller bara populariserat den är dock oklart. Också en hertig d’Escar har gjort anspråk på att ha uppfunnit såsen och hävdade att han serverat den långt före Béchameil.

Ingredienser
* 2 msk vetemjöl
* 4 dl mjölk
* 1 msk smör eller margarin
* 0,5 tsk salt
* vitpeppar

Häll mjölken i en kastrull och vispa ner mjölet. Lägg i smör eller margarin och koka upp under vispning. Koka på svag värme 3 - 5 minuter och rör om då och då. Krydda med salt och vitpeppar.

Smaksätt gärna såsen med: hackad kryddgrönt, persilja, dill eller örtkrydda hackat, hårdkokt ägg + hackad persilja senap riven ost eller smältost tomatpuré kaviar pressad citron och hackad dill champinjonkräm (från burk) buljongpulver eller buljongtärning.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen - Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails