tisdag 22 december 2009

Kanada dag 5

Samma morgon rutiner som tidigare mornar, dock vaknade vi vid 03 och somnade om igen och vaknade vid 06 och gick upp till vardagsrummet/köket och satte oss i soffan och mös.

Termometern hade visat att det blivit varmare, nu är det bara -10 grader och mulet, men enligt vädernyheterna så skulle det bli soligt och inget blåst. Dock blåste det en del både på morgonen när vi satt inne och senare på dagen.


Till frukost blev det hallonyoghurt med bär, rostad toast med laxphiladelphia och tomat. Laxphiladelphia var verkligen mycket gott, dock vet jag faktiskt inte om jag skulle tycka att det smakade Smoked Salmon. Men men, gott var det ju i alla fall...

På förmiddagen blev det bloggande, läsa tidningen och dricka något varmt medan svärfar åkte in till läkaren och jobbet.

När han kom hem igen var det dags för lunch. Svågern hade åkt in till stan så det blev lunch på-4-man-hand. Jag fixade ihop en pasta sås gjord på rödlök, svarta oliver, soltorkade tomater och créme fraiché. Kryddad med paprika, oregano, salt och peppar. Serverat med tagliatelli.


Efter lunch åkte vi in till stan för att hämta den förbeställda skinkan, a la Swedish Ham.

Men eftersom det hade hänt en ganska stor olycka på motorvägen från Ils de Soeurs så blev det till att åka genom staden och därmed fick vi se mer av stad.


Något som jag verkligen tycker om med Montreal är hur de har sina hus. Det är ju mestadels Townhouses och det är ju fint i sig. Men här har dom gjort så att entréerna är väldigt annorlunda. Men trappor och flera eller en ingång till hela huset. Det är verkligen annorlunda...


Jag gillar den här trappen och så får man en liten vacker balkong där man kanske kan sitta, dock kanske det inte är så mysigt att sitta precis intill en ganska trafikerad väg.


Självklart är ju husen också dekorerade med massor av olika tomtar och ljusslingor.


Här ser ni en annan variant, lite mer spiraltrappsvarianten, och det är nog min favorit, so far...


I Kanada behöver man enbart ha nummerplåt bak på bilen, så det ser ju lite udda ut för oss som är vana vid att det ska sitta fram också. Men så såg jag genom sidospegeln att en man hade satt upp en skylt fram också. Med en bild på en ylande varg. Ganska gullig, och det blev faktiskt ett väldigt bra genom spegeln.


Sen åkte vi förbi St. Joseph som var en otroligt läcker kyrka. Måste nästan åka dit igen och fota lite bättre, för den var mäktig.


Sen var vi framme vid den tyska affären Atlantique där svärföräldrarna hade beställt julskinka. Dom har varor från hela Europa.


Tyvärr verkade de inte riktigt veta vad Swedish Ham var så vi fick i stort sett ett ben och han tyckte att det var det vi skulle ha. Sen när vi sa att svensk skinka inte innehåller ett stort ben och en höftkula sa han något i stil med "Ja, men om läkaren säger något till dig, så säger du inte emot honom". Ehm, va??? Efter mycket om och men så fick vi tillslut som vi ville och fick benet bortskuret, så vi får väl se vad det blir av skinkan.

Men i butiken hade dom även ostar från Europa. Typ Jarlsberg...


Skinkor och korvar i alla möjliga former och smaker.


Och en fiskdisk med makrill och strömming, men också enorma pilgrimsmusslor och ostron.


Efter affären skulle vi åka upp på Mount Real (Mount Royal), berget som ligger precis vid Montreal. Från parkeringen är det ungefär en 500 meters promenad upp till utsiktsstället.


Vid utsiktsstället finns det ett vackert, gammalt hus som används som typ fest/konferenslokal.


Och precis nedanför huset finns det en halvcirkelformad utsiktsplats där man kan se nästan hela Montreal.


Vid utsiktsplatsen har dom placerat en bok i brons med en text som Jaques Cartier har skrivit, det var han som "hittade" Kanada och Montreal.


Skrivet både på Engelska och Franska.

I boken står det:
On October 2nd 1535
Jaques Cartier, Discoverer of Canada, climbed this mountain under the guidance of the Indians of the village of Hochelaga and, impressed with the beatuy of the landscape displayed before his eyes, he gave it the name of Mount Royal " from which the city of Montreal tock its name."


Utsikten är helt fantastisk, detta är downtown.


Här kan man se McGill University.


Här är det som kallas Westmont som är de Engelsktalande delarna av Montreal. Man ser även Ils de Soeurs om man tänker sig dom höghusen i bakgrunden...


Efter en stund ute på berget och utsiktsplatsen, i den ganska bittra vinden gick vi in i det stora huset och tittade en liten stund.


Verkligen ett udda hus när det var helt tomt... Adde gick iväg och fixade en cache medan vi tittade lite mer och sen tog vi oss ner till parkeringen.

Sen åkte vi vidare till den "andra" utsiktsplatsen som var lite mindre. Här kan man se OS arenan, Biosphere och hamnen.


Sen åkte vi hemåt igen, och fick se lite andra delar av stan. Otroligt vacker arkitektur i staden, mycket gamla vackra hus.


Nedanför Mont Real (berget) står denna staty, som jag egentligen inte vet något alls om men den var vacker i alla fall. Det är en ängel. Strax ovanför henne, på berget står ett typ 10 meter högt upplyst kors som kan ses i stort sett från hela Montreal. Det är ganska fint på natten när den är upplyst men på dagen är den ganska svår att se.


Vidare genom stan och man kunde se fler av townhouse varianterna. Denna var ju jättesöt.


I stan har dom ju väldigt mycket juldekorationer som denna julkransen och de blinkande julklockorna.


När vi åkte hemåt började det skymma och himlen fick en otroligt vacker färg. Lyckades även fånga polisen som stod och fartkontrollerade ;-)


Väl hemma på ön möts man av rondellkonst som vi kallar de gröna sugrören. Vet egentligen inte vad det egentligen ska föreställa men det ser precis ut som utdragbara sugrör ;-).


Till middag fixade jag och Adde våra kycklingwraps, eller egentligen skulle det bli med pitabröd men vi hittade inget så det fick bli tortilla istället.

Till efterrätt blev det en av mina favoritsaker någonsin, Poptarts som man rostar i brödrosten. Som en liten paj...

3 kommentarer:

Annika sa...

Kul att se dina bilder från Kanada.

Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

www.rubinara.se

Fia sa...

Wow så många underbara foton du bjuder på! Jag håller med föregående talare (eller rättare sagt bloggare) det känns nästan som om man är med. Tusen tack för dina bilder OCH dina kommentarer omkring dem. God Jul! Kram Fia

http://fiafotar.blogspot.com/

LissenTo.blogg.se sa...

Det kändes nästan som jag också är i Montreal. Andra sorts hus med speciella trappor.Ser att ni har snö hos er också, sprider sig världen runt

Det var inte det lättaste att få Swedish ham, tur ni inte gav er.

Poparts har jag aldrig hört talas om. Är du i Monteral på semester.

Hur som helst så önskar jag dej en riktigt härlig jul!

Related Posts with Thumbnails