lördag 20 november 2010

Information om Dubai

Denna resa till Dubai blir min femte. Mina föräldrar har bott och jobbat där i 2 omgångar; första omgången hösten 2004-våren 2006 och då var min lillebror med och nu andra gången hösten 2008-nu. Och första gången besökte jag Dubai, november 2004, andra gången var december 2004 och sen tredje gången var maj 2005 tillsammans med mina sysslingar Fia och Panna, samt deras föräldrar OP och Lillis. Nästa resa blev julen 2008 tillsammans med Adde och lillebror. 
Med andra ord borde jag känna att jag vet väldigt mycket om staden och till viss del gör jag det men jag tänkte att du kunde vara lite roligt med ren och skär stads information om Dubai och landsinformation om Förenade Arab Emiraten. 

Förenade Arab Emiraten (N24°28 E54°22) är ett land som är uppbyggt av 7 emirater. En Emirat är en politisk region som styrs av en monark som kallas emir, oftast i muslimska länder. De 7 emiraterna är Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Quwain. Abu Dhabi är störst både till ytan (67,340 m2 jämfört med 3,885 m2 i Dubai) och population. 
Förenade Arab Emiraten (FAE) ligger på Arabiska halvön i Persiska gulfen, med grannländer som Saudi Arabien och Oman. Den officiella religionen är Islam och det officiella språket är Arabiska. FAE har världens 7 största oljereserv, med 15.6 * 10^9 m3.

Det som kallas Dubai idag, skapades 1971. Och 1979 byggdes en Free Trade Zone hamn i Jebel Ali, Dubai som gjorde Dubai till ett ställe där alla världens företag kunde importera och exportera varor utan restiktioner.   Detta skapade inkomster för landet tillsammans med dess massiva mängder olja. För ett par år sedan var Dubai ett av världens rikaste länder och inget stod i deras väg. De byggde fantastiska byggnadsverk som t.ex. Burj al Arab, Atlantis, The Palm Jumeirah, The World och nu senast Burj Khalifa (tidigare, Burj Dubai - världens högsta byggnad). 
Ett av världens lyxigaste ställen helt klart. I samband med den världens ekonomiska kris har även Dubai känt av effekterna och därmed har de slopat många projekt t.ex. The World.  Nu har storebrorsan Abu Dhabi tagit över lyxstämpeln - med råge - i alla fall i världens ögon, Abu Dhabi har alltid varit lyxigare enligt Emiraterna. 

Dubai har fantastiska långa vita stränder, med den Arabiska gulfens otroligt klara vatten att bada i. Runt om staden finns den otroliga sanden från Arabiska öknen. Och staden är en omväxlande och fenomenal kärna med allt man kan önska sig i shoppingväg och resturanger. Det finns inte speciellt många museer och annat kulturellt men en båttur längst med Dubai Creek är väldigt mysigt. Även åka skidor i riktig snö kan man göra i Dubai Mall.

Temperaturen är ganska hög med hög luftfuktighet. Ett land där det kan bli extremt varm och extremt kallt i öknen. Nästan inget regn behöver man oroa sig för heller.
Det finns massor att skriva om staden och landet - men jag tror att ni har fått en liten inblick i landet och är ni mer intresserade så finns det massor av information här


This trip to Dubai will be my 5th. My parents have lived in Dubai two sets of time and each time I've visited them. This post is about UAE and Dubai - some information that might be helpful in visiting. And more will come, but if you are interested in the information you can read all about it here


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen - Fotograf © Copyright - All rights reserved.
Bilderna på denna blogg tillhör mig och får ej spridas utan lov.
All pictures are enlargable, click on them
Contact me at mail@karoleen.se .

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails