onsdag 12 juli 2006

Martha, oh Martha...


Martha är lite av min idol, det vill säga på så sätt att hon är så enormt inovativ, pysslig och fyndig. Jag dyrkar folk som gör mycket hemma, alltså sånna som gör många hemmagjorda saker. Baka eget, sylta, safta, sockra, lägga in....vad man kan komma på, jag tycket det otroligt häftigt. Det handlar om att jag tycker det är mer hemtrevligt att göra hemmalagade saker att bjuda familj och vänner på.

På tv4.com hittade jag en lista - 30 saker som Martha Stewart tycker alla hemmafruar bör kunna. Jag läste igenom dom och kom på att det är bara en sak som jag inte kan, det känns lite trist :S. Nummer 25 kommer vara mitt fall...

Hur är det för er, hur många klarar ni av???


30: Att göra en crudité. Det vill säga en tallrik med primörer som kan arrangeras lite trevligt. Martha föreslår till exempel sparrias, morötter, zucchini, olika gröna bönor, brysselkål eller någon annan favoritgrönsak. Blanchera de grönsaker som behöver det och servera en god röra till.

29: Att göra pannkakor. I Marthas fall handlar det ju om de typiska amerikanska pannkakorna som ofta serveras till frukost, med lite skön lönnsirap till. Många lär sig tidigt att laga pannkakor och visst, det är inte svårt. Alla bör kunna laga pannkakor.

28: Att packa en resväska. Inte så lätt som man kan tro, men Martha vet att det finns smarta sätt att packa en väska. Skor i botten, gärna i småskopåsar, jeansen ovanpå skorna följt av underkläder och strumpor. Här tipsar hon om att köp flera par av varje, om en försvinner kan du gå runt på udda strumpor i alla fall. Därefter packar du tröjorna i påsar och sist skjortor och byxor, givetvis i speciella klädpåsar du kan få från kemtvätten. Sedan ska du packa upp, det är en hel vetenskap det också.


27: Att göra en BLT.
Det är en amerikansk klassiker. BLT är helt enkelt en rejäl macka med bacon, lettuce (sallad) och tomat. Dessutom för att göra den riktigt skönt amerikansk hör det till med lite hemgjord majonnäs, den går att köpa färdig men är busenkel att göra själv. Martha föreslår också att när du är hemtam med BLT kan du variera och göra en BBT med basilika istället för sallad till exempel.

26: Baka en chokladkaka. Martha menar att en chocolate cake är en grandios final som alla bör kunna fixa till. Givetvis med flera lager av godsaker. Skiva upp kakan framför gästerna för att göra chokladshowen perfekt.

25: Koka ris, utan att det kladdar eller bränner fast. Nästan hälften av världens befolkning äter ris som huvudtillbehör till sin mat. Hur gör man då? Ja, det viktiga är att dra ner värmen efter att du kokat upp vattnet med riset i, det är nyckeln till risig framgång.

24: Den perfekta omeletten. En bra gjord omelett är den perfekta maten menar Martha. Även om det kan vara nervöst eftersom omeletten lätt blir bränd, ramlar sönder eller kladdar. Men bra gjord är en omelett ekonomiskt bra, näringsmässig höjdare speciellt för ett singelhushåll men det funkar även som middag för två.

23: Att göra Fattiga Riddare. French toast har förmodligen gett amerikanarna en ganska skev bild av det franska köket men populärt är det. Så poppis att det hamnar på Martha Stewarts lista över saker man bör kunna.

22: Duka. Ett väl uppdukat bord är som en manual som är lätt för den invigde att följa. Svårare kan det vara för den som inte har full koll, tänk på Julia Roberts i Pretty Woman till exempel. Gaffel till vänster och kniv till höger är grunden som du kan bygga vidare på, en tumregel är att äta rätterna med besticken utifrån och in.

21: Bädda sängen. Martha menar att vi spenderar ungefär en tredjedel av vår tid här i livet i sängen. Tänk så enkelt det kan vara med lyx, rena lakan och fint bäddat i en skön säng, det är en form av lyx menar Martha.

20: Göra en grillad ostmacka (toast). Att göra en ostmacka, ja det hör ju verkligen inte till den gastronomiska elitserien men att göra en god toast av en ostmacka det är något man bör kunna. Enligt Martha Stewart.
Grilla eller kör i toastmaskin en ciabatta med ementhalerost, tunna skivor tomat, salt och peppar och några basilikablad är råvarorna du behöver till en god grillad ostmacka.

19: Brygga en kopp te. Det är det till synes enkla som kan vara oerhört komplicerat. Martha Stewart anser att brygga te är en av nitton saker man bör behärska. Hon anser också som många andra att göra en korrekt kopp te är en konstform man aldrig lär sig fullt ut.
Framför allt ska du naturligtvis använda teblad och inte tepåsar. Börja där.

18: Göra en bordsdekoration. Bordsdekorationer är inget man pysslar i ordning varje dag men här handlar det om en dekoration med anor. Man bör enligt Martha kunna göra en dekorerad fruktskål som man förgyller i fransk slottsstil.

17: Stryka en skjorta. En del strykfanatiker stryker till och med sina underkläder. Martha inser att många inte har någon lust att styra en tung glödhet järnbit runt knappar och slag men det är ändå något man bör behärska.

16: Att göra en ugnsstekt kalkon. Kalkon har än så länge inte slagit igenom i Sverige men i USA är det i samma klass som att kunna fixa till en julskinka. Martha Stewart menar att man ska vara generös med kalkon, väl hellre en lite för stor än en liten och du får goda rester till dagen efter dessutom.

15: Att skära upp en kalkon. Ni fattar hur viktigt det är med kalkon i Marthas USA. Det räcker inte med att kunna tillaga den, det är även en konstform att arrangera och skära upp den färdiga steken.

14: Ta bort fläckar från kläder. Martha har rådfrågat experterna på Philadelphia University. Vill du vara på den säkra sidan ska du ta plagget eller vad det nu är till en kemtvätt, men tumregeln för dig som vill prova att fixa bort fläcken själv gäller det att agera fort, oavsett vad det är du ska göra. Martha har några tröstande ord att delge, en del fläckar går helt enkelt inte att ta bort.

13: Ta en bra bild. Det är inte lätt att fotografera, men ska du klara av alla punkterna i Martas 30-lista är det en av sakerna du ska kunna. Det första du ska göra är att bli intim med kameran, lär dig den. En förlåtande kamera som gör det lätt att använda är en digitalkamera, när du lärt dig hur den fungerar kan du börja experimentera med bildens disposition och liknande fotofinesser.

12: Göra ett blomsterarrangemang. Fixa till blommor på ett fint sätt är en konst, det kan till och med vara vettigt att göra som Martha och rådfråga en expert vid speciella tillfällen.

11: Att göra Chocolate Chip Cookies. En amerikansk kakklassiker som man bör ha ett recept på i varje kök enligt Martha. Det finns ungefär så många olika varianter på att baka den här sortens kaka också.

10: Äta hummer. Hur äter man egentligen en hummer? Ja det hör till de 30 saker du bör veta om man frågar Martha Stewart. Som ni kanske vet behöver man en del verktyg, bland annat en nötknäppare för att vinna kampen mot de köttfyllda klorna.

9: Öppna en flaska champagne. Den ska vara korrekt kyld och hanteras på rätt sätt, det vore ju synd att förstöra det där speciella ögonblicket med utspilld skumpa eller misslyckad sabling.
Martha föreslår i stora drag att du kyler flaskan i kylskåpet i tre timmar. Sedan tar du ett stadigt tag gärna med en handduk om korken och vrider flaskan samtidigt som du håller fast korken. Normalt tar det sex varv innan korken puffar loss.

8: Göra köttfärssås (Spagetti Bolognese). Spagetti med köttfärssås är ofta med på topplistan över den mest populära maträtten i svenska hem, tydligen är den ganska populär även i USA.
Det man kan säga om Marthas receptexempel är att hon har i riven morot och selleri, när det gäller köttfärssås finns det förmodligen lika många varianter som det finns köksfläktar.

7: Att packa en diskmaskin. Skicka in smutsdisken i maskinen, in med diskmedel och så kör vi är det vanliga sättet att behandla diskmaskinen. Det är fel enligt Martha Stewart, du bör planera packningen av diskmaskinen lite bättre.

6: Fixa tvätten. Har du någon gång stått vid tvättmaskinen med en helt ny skjorta i handen och frågat dig själv, hur gör jag nu? Det finns inget mer tillfredsställande än en korg med fräscha nytvättade kläder anser Martha Stewart.
Hon delar såklart med sig av några tvättiga tips:
Läs instruktionerna på tvättlappen i plagget.
Testa om tyget färgar av sig. (Blöt plagget litegrann på något diskret ställe, vänta en stund sedan torkar du med en vit tygtrasa, färgas den ska du tvätta plagget separat.)
Sortera ordentligt efter bland annat färg.
Förbehandla fläckar.
Häll i tvättmedel enligt anvisningarna.
Ladda maskinen jämnt och luftigt.
Ställ in tiden, sex minuters effektiv tvätt bör räcka enligt Martha.

5: Måla ett rum. Rent teoretiskt menar Martha att vem som helst av oss kan kladda i ordning ett rum. Men att måla effektivt och noga så att det ser riktigt bra ut är inte så lätt. Men det är något som man bör kunna.

4: Mixa en Margarita. Ingen Margarita blir godare än kvaliteten på dess ingredienser, menar Martha och vi nickar instämmande. Använd bara den bästa tequilan och en riktig citruspress för att få ur allt den goda limejuicen.

3. Att göra i ordning en salladstallrik. Det handlar om balans och proportion för att fixa till den perfekta salladstallriken. Martha föreslår att du tar fyra delar sallad av ett par olika slag till en del dressing. När det gäller dressingen tar du tre delar olja till en del vinäger för bästa resultat. Dessutom använder hon givetvis en salladstork.

2: Knyta slips. Att knyta slips och fluga är alltså det som hamnar på andra plats på den här listan och man bör kunna det anser Martha Stewart.
Det finns som bekant en hel vetenskap även kring slipsar, du kan knyta en engelsk variant, fransk eller en Windsor.

1: Skapa ett säkerhetskit hemma. Om olyckan är framme är det mycket bra att ha ett förstahjälpen-kit hemma. Något alla borde ha alltså om Martha Stewart fick bestämma.
Vad ska den bestå av då? Massor av grejer. Bland annat födelsebevis och aktivt kol, men även bandage, plasthandskar, fickkniv och en hel del annat. Man bör även packa en så kallad "go bag" som man kan direkt ta med sig i händelse av en evakuering.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen - Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails