tisdag 16 december 2008

Martha Stewart

Martha är lite av min idol, det vill säga på så sätt att hon är så enormt inovativ, pysslig och fyndig. Jag dyrkar folk som gör mycket hemma, alltså sånna som gör många hemmagjorda saker. Baka eget, sylta, safta, sockra, lägga in....vad man kan komma på, jag tycket det otroligt häftigt. Det handlar om att jag tycker det är mer hemtrevligt att göra hemmalagade saker att bjuda familj och vänner på. Martha is kind of my idol, in the way that she is innovative, homey and smart. Not in the way of insider-trading and going to jail. Homebaking, churning jam, pickeling or anything DIY... is cool. It's about making something homey for your family and friends.

På tv4.com hittade jag en lista - 30 saker som Martha Stewart tycker alla hemmafruar bör kunna. Jag läste igenom dom och kom på att det är bara en sak som jag inte kan, det känns lite trist :S. Nummer 25 kommer vara mitt fall... On tv4.com I found a list about 30 things that Martha Stewart thinks all housewives should be able to do. I red through them and i realized that there is only 1 that I actually can't do. Number 25 is going to be my down fall. But I'm practicing ;-)

Hur är det för er, hur många klarar ni av??? How about you? How many can you do?

30: Att göra en crudité. Det vill säga en tallrik med primörer som kan arrangeras lite trevligt. Martha föreslår till exempel sparris, morötter, zucchini, olika gröna bönor, brysselkål eller någon annan favoritgrönsak. Blanchera de grönsaker som behöver det och servera en god röra till. Making a crudité. A plate of spring vegetables that are arranged nicely. Martha suggests asparigus, carrots, zucchini, beans, brussels prouts or other favorite vegatables. Blanching the vegatables when needed and serving with a nice dip.

29: Att göra pannkakor. I Marthas fall handlar det ju om de typiska amerikanska pannkakorna som ofta serveras till frukost, med lite skön lönnsirap till. Många lär sig tidigt att laga pannkakor och visst, det är inte svårt. Alla bör kunna laga pannkakor. Making pancakes. In Marthas case it's the typical American pancakes served for breakfast with maple sirap. I make the thin pancake kind, the Swedish pancakes, since I don't really like the thick ones. Many people learn at an early age to make pancakes, and sure it isn't hard. Everyone should be able to make them.

28: Att packa en resväska. Inte så lätt som man kan tro, men Martha vet att det finns smarta sätt att packa en väska. Skor i botten, gärna i småskopåsar, jeansen ovanpå skorna följt av underkläder och strumpor. Här tipsar hon om att köp flera par av varje, om en försvinner kan du gå runt på udda strumpor i alla fall. Därefter packar du tröjorna i påsar och sist skjortor och byxor, givetvis i speciella klädpåsar du kan få från kemtvätten. Sedan ska du packa upp, det är en hel vetenskap det också. Nu när jag vet hur man ska göra, så har jag bestämt att jag INTE vill göra det så här ;-) Packing a suit case. Not as easy that you might think but Martha knows the smart ideas. Shoes in the bottom, in shoe bags, jeans above, underwear and socks on top. A hint is to buy matching socks, so if you loose one you can still change your socks. Then you pack sweaters in plastic bags and lastly shirts and pants. Then unpacking is a science in itself. Now that I know how to do it I have decided that I don't want to do it this way ;-)

27: Att göra en BLT. Det är en amerikansk klassiker. BLT är helt enkelt en rejäl macka med bacon, lettuce (sallad) och tomat. Dessutom för att göra den riktigt skönt amerikansk hör det till med lite hemgjord majonnäs, den går att köpa färdig men är busenkel att göra själv. Martha föreslår också att när du är hemtam med BLT kan du variera och göra en BBT med basilika istället för sallad till exempel. Make a BLT. An American classic. BLT is just a sandwich with bacon, lettuce and tomatoes. TO make it extra great you add homemade mayo. Martha suggests that when you know how to do a BLT you may make variants of it, a BBT with basil instead of lettuce.

26: Baka en chokladkaka. Martha menar att en chocolate cake är en grandios final som alla bör kunna fixa till. Givetvis med flera lager av godsaker. Skiva upp kakan framför gästerna för att göra chokladshowen perfekt. Bake a chocolate cake. Martha means that a chocolate cake is a grand finaly that everyone should be able to make. Of course you can make it with layers of goodies. Cut the cake infront of the guest for more of a show.

25: Koka ris, utan att det kladdar eller bränner fast. Nästan hälften av världens befolkning äter ris som huvudtillbehör till sin mat. Hur gör man då? Ja, det viktiga är att dra ner värmen efter att du kokat upp vattnet med riset i, det är nyckeln till risig framgång. Mitt tips är att köpa Unvle Ben's ris, för då blir det aldrig fel. Boiling rice, without sticking or burning. Almost half of the worlds population eat rice as their basic foods. So how is it done? Reduce the heat after you boiled the water with rice in it, that is the key to success. Or my tip is to buy Uncle Ben's rice, cause there you can't go wrong.

24: Den perfekta omeletten. En bra gjord omelett är den perfekta maten menar Martha. Även om det kan vara nervöst eftersom omeletten lätt blir bränd, ramlar sönder eller kladdar. Men bra gjord är en omelett ekonomiskt bra, näringsmässig höjdare speciellt för ett singelhushåll men det funkar även som middag för två. The perfect omelett. A good omelett should also be the ultimate food according to Martha. Even if it is enerving since the omelett burns, crumbs or sticks together. A good omelett should be financial, nutritionally good and for a single household it is the ultimate food, but works for two or more aswell.

23: Att göra Fattiga Riddare. French toast har förmodligen gett amerikanarna en ganska skev bild av det franska köket men populärt är det. Så poppis att det hamnar på Martha Stewarts lista över saker man bör kunna. Making French Toast. It's probably the one food that have given Americans a truely askewd idea of the french kitchen. And it's so poplular to make the Martha's top 30 list.

22: Duka. Ett väl uppdukat bord är som en manual som är lätt för den invigde att följa. Svårare kan det vara för den som inte har full koll, tänk på Julia Roberts i Pretty Woman till exempel. Gaffel till vänster och kniv till höger är grunden som du kan bygga vidare på, en tumregel är att äta rätterna med besticken utifrån och in. Laying the table. A nicely layed table is a manual for easy dining. Just follow the steps, or it could turn out like Julia Roberts in Pretty Woman. Fork to the left and knife to the right, is a base to build on, a thumb rule is eating courses with the cutlery from the outer to the inner.

21: Bädda sängen. Martha menar att vi spenderar ungefär en tredjedel av vår tid här i livet i sängen. Tänk så enkelt det kan vara med lyx, rena lakan och fint bäddat i en skön säng, det är en form av lyx menar Martha. Making the bed. Martha means that we all spend about 1/3 of the time in life in bed. It's easy with luxury, clean sheets and nicely made bed, that is weekday luxury.

20: Göra en grillad ostmacka (toast). Att göra en ostmacka, ja det hör ju verkligen inte till den gastronomiska elitserien men att göra en god toast av en ostmacka det är något man bör kunna. Enligt Martha Stewart. Grilla eller kör i toastmaskin en ciabatta med ementhalerost, tunna skivor tomat, salt och peppar och några basilikablad är råvarorna du behöver till en god grillad ostmacka. Make a grilled cheese. Making a grilled cheese, isn't the most advanced culinary but making a good grilled cheese should be in everyones reportuar. Grilling or making it in a toaster with a ciabatta and ementhal cheese, thinly sliced tomatoes, salt, pepper and som basilleaves is the ingredients for a good grilled cheese sandwich.

19: Brygga en kopp te. Det är det till synes enkla som kan vara oerhört komplicerat. Martha Stewart anser att brygga te är en av nitton saker man bör behärska. Hon anser också som många andra att göra en korrekt kopp te är en konstform man aldrig lär sig fullt ut. Framför allt ska du naturligtvis använda teblad och inte tepåsar. Börja där. Brewing a cup of the. Something really simple is actually very complicated. Martha thinks that everyone should be able to make a cup of the but also she knows that it is something that is never fully mastered. Of course you should use the leaves and not the bags. Start there.

18: Göra en bordsdekoration. Bordsdekorationer är inget man pysslar i ordning varje dag men här handlar det om en dekoration med anor. Man bör enligt Martha kunna göra en dekorerad fruktskål som man förgyller i fransk slottsstil. Making a center piece. It's nothing that you make every day but it should be decorated with tradition. A simple fruit bowl should be easily decorated in a french chateau stile.

17: Stryka en skjorta. En del strykfanatiker stryker till och med sina underkläder. Martha inser att många inte har någon lust att styra en tung glödhet järnbit runt knappar och slag men det är ändå något man bör behärska. Iron a shirt. Some ironers even iron their underwear. Martha figures that most do not want to iron with a heavy scorching piece of iron around buttons and cuffs but it is stil something you should be able to do.

16: Att göra en ugnsstekt kalkon. Kalkon har än så länge inte slagit igenom i Sverige men i USA är det i samma klass som att kunna fixa till en julskinka. Martha Stewart menar att man ska vara generös med kalkon, väl hellre en lite för stor än en liten och du får goda rester till dagen efter dessutom. Roasting a turkey. Turkey isn't as big in Sweden as it is in USA but it should be the same idea as braising a ham. Martha says that you should be generous with a turkey, to large rather than smaller. The leftovers are very appriciated.

15: Att skära upp en kalkon. Ni fattar hur viktigt det är med kalkon i Marthas USA. Det räcker inte med att kunna tillaga den, det är även en konstform att arrangera och skära upp den färdiga steken. Carving a turkey is an artform. It has to be made perfect as well as carving it exactly right.

14: Ta bort fläckar från kläder. Martha har rådfrågat experterna på Philadelphia University. Vill du vara på den säkra sidan ska du ta plagget eller vad det nu är till en kemtvätt, men tumregeln för dig som vill prova att fixa bort fläcken själv gäller det att agera fort, oavsett vad det är du ska göra. Martha har några tröstande ord att delge, en del fläckar går helt enkelt inte att ta bort. Stain removal. Martha has consulted experts at Philadelphia Uni, according to them to be on the safe side send your clothes to a dry cleaners, but the thumb rule is to work quickly. But remember some stains are unremovable.

13: Ta en bra bild. Det är inte lätt att fotografera, men ska du klara av alla punkterna i Martas 30-lista är det en av sakerna du ska kunna. Det första du ska göra är att bli intim med kameran, lär dig den. En förlåtande kamera som gör det lätt att använda är en digitalkamera, när du lärt dig hur den fungerar kan du börja experimentera med bildens disposition och liknande fotofinesser. Take a great photo. It isn't the easiest thing photography, the first thing is to become intimate with your camera. A digital camera is forgiving and easiest to use. When you have mastered the art you can experiment with disposition and other exposurs.

12: Göra ett blomsterarrangemang. Fixa till blommor på ett fint sätt är en konst, det kan till och med vara vettigt att göra som Martha och rådfråga en expert vid speciella tillfällen. Arrange flowers. Again an artform and the best tip is to consult an expert at special occasions.

11: Att göra Chocolate Chip Cookies. En amerikansk kakklassiker som man bör ha ett recept på i varje kök enligt Martha. Det finns ungefär så många olika varianter på att baka den här sortens kaka också. Baking chocolate chip cookies. An American classic, a reciepe that should exist in every kitchen. There are as many variants as there is ways to bake the cookie.

10: Äta hummer. Hur äter man egentligen en hummer? Ja det hör till de 30 saker du bör veta om man frågar Martha Stewart. Som ni kanske vet behöver man en del verktyg, bland annat en nötknäppare för att vinna kampen mot de köttfyllda klorna. Eating lobster. How do you really eat a lobster. As you might know you need tools, for examle a nut cracker for cracking open the claws.

9: Öppna en flaska champagne. Den ska vara korrekt kyld och hanteras på rätt sätt, det vore ju synd att förstöra det där speciella ögonblicket med utspilld skumpa eller misslyckad sabling. Martha föreslår i stora drag att du kyler flaskan i kylskåpet i tre timmar. Sedan tar du ett stadigt tag gärna med en handduk om korken och vrider flaskan samtidigt som du håller fast korken. Normalt tar det sex varv innan korken puffar loss. Opening a champagne bottle. It should be at the right temperature and handled right unless you want spilled champagne. Cool for 3 hours and wrap the bottle in a towel and twist the bottle and hold the kork tightly. Might take about 6 twists.

8: Göra köttfärssås (Spagetti Bolognese). Spagetti med köttfärssås är ofta med på topplistan över den mest populära maträtten i svenska hem, tydligen är den ganska populär även i USA. Det man kan säga om Marthas receptexempel är att hon har i riven morot och selleri, när det gäller köttfärssås finns det förmodligen lika många varianter som det finns köksfläktar. Make Spaghetti Bolognese. It's one of the most popular foods in Swedish homes but it's populare also in the USA. Martha adds grated carrots and selleri, and there is probable as many reciepies as kitchen fans.

7: Att packa en diskmaskin. Skicka in smutsdisken i maskinen, in med diskmedel och så kör vi är det vanliga sättet att behandla diskmaskinen. Det är fel enligt Martha Stewart, du bör planera packningen av diskmaskinen lite bättre. Packing a dish washer. Placing dirty dishes in the machine, add dish water fluid and run the machine is the normal way to do it. And there is nothing wrong with that except you should plan your packing to be more efficient.

6: Fixa tvätten. Har du någon gång stått vid tvättmaskinen med en helt ny skjorta i handen och frågat dig själv, hur gör jag nu? Det finns inget mer tillfredsställande än en korg med fräscha nytvättade kläder anser Martha Stewart. Hon delar såklart med sig av några tvättiga tips: Läs instruktionerna på tvättlappen i plagget. Testa om tyget färgar av sig. (Blöt plagget litegrann på något diskret ställe, vänta en stund sedan torkar du med en vit tygtrasa, färgas den ska du tvätta plagget separat.) Sortera ordentligt efter bland annat färg. Förbehandla fläckar. Häll i tvättmedel enligt anvisningarna. Ladda maskinen jämnt och luftigt. Ställ in tiden, sex minuters effektiv tvätt bör räcka enligt Martha. Wash your clothes. Have you ever stood next to the washer with a new shirt in hand and wondered, what do I do now? There isn't much that is more satisfying than a hamper with newly washed clothes. Obviously she can give us some tips: Read the instruction on the labels. Check if the garment dyes - wet a small patch of clothing and wait a while and dry with a white wash cloth and if it dyes then wash that garment on it's own. Sort the clothes according to color. Add stain removals. Add detergent and load the washer, evenly and air-y. Set the timer, 6 minutes of effective washing should do the trick according to Martha.

5: Måla ett rum. Rent teoretiskt menar Martha att vem som helst av oss kan kladda i ordning ett rum. Men att måla effektivt och noga så att det ser riktigt bra ut är inte så lätt. Men det är något som man bör kunna. Paint a room. Theoretically anyone should be able to dab some paint on a wall. But painting effektiv and neat so that it looks good isn't easy. But it should be in the arsenal of any housewife.

4: Mixa en Margarita. Ingen Margarita blir godare än kvaliteten på dess ingredienser, menar Martha och vi nickar instämmande. Använd bara den bästa tequilan och en riktig citruspress för att få ur allt den goda limejuicen. Mix a Margarita. A Margarita can only be as good as it's ingredients. Use only the best tequila and a real citrus squeezer to remove all the lovely lime juice.

3. Att göra i ordning en salladstallrik. Det handlar om balans och proportion för att fixa till den perfekta salladstallriken. Martha föreslår att du tar fyra delar sallad av ett par olika slag till en del dressing. När det gäller dressingen tar du tre delar olja till en del vinäger för bästa resultat. Dessutom använder hon givetvis en salladstork. Arranging a plate of salad. It all comes down to balans and proportion to make the perfect salad platter. Martha suggests four parts salad of different kinds to one part dressing. The dressing is made from 3 parts oil and one part vinegar for the best results. And obviously she uses a salad tosser.

2: Knyta slips. Att knyta slips och fluga är alltså det som hamnar på andra plats på den här listan och man bör kunna det anser Martha Stewart. Det finns som bekant en hel vetenskap även kring slipsar, du kan knyta en engelsk variant, fransk eller en Windsor. Tie a tie. Tying a tie or a bow tie is what places second on this list and is something that all housewives should know. It is a science around ties, you can tie an English, Frensh or a Windsor.

1: Skapa ett säkerhetskit hemma. Om olyckan är framme är det mycket bra att ha ett förstahjälpen-kit hemma. Något alla borde ha alltså om Martha Stewart fick bestämma. Vad ska den bestå av då? Massor av grejer. Bland annat födelsebevis och aktivt kol, men även bandage, plasthandskar, fickkniv och en hel del annat. Man bör även packa en så kallad "go bag" som man kan direkt ta med sig i händelse av en evakuering. Create a safety kit for your home. In case of an accident it helps to have a first aid kit. What should it include? Lots of things. Among others it should include birth certificates and active coal, bandages, plastic gloves, a pocket knife and other. You should also pack a "go bag" to bring with you in case of an evacuation.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails